{ "title": "En Güzel Şekerpare Tarifi", "image": "https://www.sekerpare.gen.tr/images/en-guzel-sekerpare-tarifi(1).jpg", "date": "20.01.2024 03:13:21", "author": "Çağar", "article": [ { "article": "
En Güzel Şekerpare tarifi; tüm bayanların kendi yaptığı tarif hakkındaki yorumudur. Şekerpare hamurdan yapılan ve üzerine şerbet döküle bir tatlı anlamına gelir. Ayrıca çok tatlı olan bir kayısı türüne de şekerpare denmektedir. Yöreler göre farklı tariflerle yapılabilse de şekerpare herkesin bildiği bir tatlıdır. Hem lezzeti güzel olan hem de ölçüleri tam uyan bu tarifi yapmak da çok kolaydır.

En Güzel Şekerpare Hamuru İçin Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
En Güzel Şekerpare nasıl yapılır?

Şekerpareleri yapmaya başlamadan önce ilk olarak şerbetini hazırlıyoruz. Şerbeti kaynatmak için büyük bir tencere alıyoruz. Tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave edip ocağın üzerine koyuyoruz. Orta ateşte şerbet kaynayıncaya kadar sürekli karıştırıyoruz. Şeker eriyip de şerbet kaynamaya başlayınca karıştırmayı bırakabiliriz. Kısık ateşte yaklaşık olarak 10 dakika kadar daha kaynatıyoruz. Limon suyunu ilave edip yaklaşık 2-3 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatıyoruz. Daha sonra ocağın altını kapatıp şerbeti ılımaya bırakıyoruz.

Tercihimize göre tereyağı veya margarin hangisini kullanacaksak oda sıcaklığında bekleterek eritiyoruz. Derin ve büyük bir karıştırma kabı alıyoruz. Bu kabın içerisine yumuşamış margarin ve pudra şekerini koyup koyu krema kıvamına gelinceye kadar çırpıyoruz. Krema kıvamına gelen karışımın üstüne sıvı yağ, bir yumurta ve diğer yumurtanın beyazını ilave ediyoruz. Bu şekilde biraz daha karıştırıyoruz. Daha sonra da irmik, vanilya, kabartma tozu ve bir tutam tuz ilave edilir. Son olarak da unu eleyerek ve yavaş yavaş ilave edelim. Yumuşaklığını ayarlayarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım. Hamur hazırlanınca buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilirse daha güzel bir kıvamı olur.

Hamura istersek yuvarlak istersek köfte şekli verebiliriz. Hamurumuz yağlı bir hamur olacağı için tepsiyi yağlamaya gerek yoktur. Ayırdığımız yumurta sarısını bir yemek kaşığı sıvı yağ ile karıştırıp yumurtanın kıvamını inceltiyoruz. Şekil verdiğimiz şekerpare üzerine yumurta sarısı sürüp fırın tepsisine diziyoruz. Üzerine tam ortaya gelecek şekilde batırarak fındık yerleştiriyoruz. İsteğe göre fındık yerine ceviz de koyulabilir ya da hiçbir şey koyulmadan sadece çatalla çizik atarak şekilde verilebilir. Fırınımızı 10-15 dakika önce 180 derece ısıtıyoruz. Isıtılmış fırında yine 180 derecede yaklaşık yarım saat kadar pişiriyoruz. Şekerparenin üzeri ve altı kızarınca pişmiş demektir. Şekerpare fırından çıkınca hemen sıcakken şerbeti dökülmelidir. Şerbette bu arada soğuğa yakın ılık olacak şekilde olmalı ve sıcak şekerpareye hemen dökülür. Şerbetin tamamı dökülüp tatlının şerbeti içine çekmesi beklenir. Şerbeti çeken tatlı soğumaya bırakılır. Soğuyunca servise hazır olur.

Afiyet Olsun.
" } ] }