{ "title": "Fıstıklı Şekerpare", "image": "https://www.sekerpare.gen.tr/images/fistikli-sekerpare.jpg", "date": "21.01.2024 00:22:47", "author": "Tunçhan", "article": [ { "article": "Fıstıklı Şekerpare, Tatlı tariflerimizin kategorisine en nefisi olan fıstıklı şekerparemizle devam edeceğiz. Şeker mi şeker, fıstık mı fıstık, yedikçe yemek isteyeceğiniz türden leziz bir tatlıyı kim sevmez ki; Olsa da yesek dediğimiz tatlılardandır şekerpare. Şerbetinin kararında olması çok mühimdir bu tatlının. Çeşitli yapım teknikleri olan Şekerpare'nin, değişmeyen tek özelliği şerbetinin olmasıdır. Bu nedenle bazı yörelerde adı \"Şerbetli kurabiye\" olarak da anılır. Farklı bir aroma tadının vermesi için genelde şerbetine az miktarda limon suyu, limon kabuğu rendesi veya vanilya eklenir. Dilerseniz 1 su bardağı un çıkarıp onun yerine 1 su bardağı toz fındık ekleyebilirsiniz. Emin olun çok seveceksiniz. Osmanlı Türk mutfağının en lezzetli tatlılarından bir olan ve akşam yemeğinden sonra sevdiklerinizle ve misafirlerinizle yiyebileceğiniz mükemmel tatlardan biridir. Misafir, evimizin bereketi, evin görünmez sahibi. Aşımızın en kıymetli ortağıdır. Mutfağımızda padişah gelecek edasıyla, kıyı köşede en kıymetli nimetlerini ortaya döken ve kendisinin bile tüketmeyip en güzelini, en süslüsünü misafirine ayıran marifetli hanımlarına. Osmanlının en güzel kültürlerini yaşatan hünerli hanımların elleri dert görmesin dileğiyle. Fıstıklı şekerparemizin hazırlığına başlayabiliriz.

Fıstıklı Şekerpare Malzemeleri
Şerbeti için
Fıstıklı Şekerpare Üzeri için
Fıstıklı Şekerpare Nasıl Yapılır?

Şerbetin Hazırlanması, 3 su bardağı tozşekerimizi ve 4 su bardağı suyumuzu orta boy tenceremizde kaynatalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra yarım limonun suyunu ekleyip kısa bir süre daha kaynatalım. Sonra ateşten alıp soğumaya bırakalım. Tatlımıza başlarken, önceden fırınımızı 170'c derecede ısıtalım. Hamur yoğurma kabımıza oda sıcaklığında olan margarini ve pudra şekerini koyup mikser yardımı ile güzelce karıştıralım. Daha sonra üzerine yumurtalarımızı kırıp karıştırmaya devam edelim. Yine içine tüm malzemelerimizi ekleyip kulak memesi kıvamına gelinceye kadar güzelce yoğuralım. Hazırladığımız hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayıp ezelim. Sonra yağladığımız tepsi içine dizelim. Bu aşamadan sonra tatlımızın üzerine yumurta sarısını sürelim. Sonra da tatlımızın tam ortasına fıstığı bastıralım. Önceden ısıttığımız fırınımıza tepsimizi verelim. Nar gibi kızarana kadar pişirelim. Fırınımızdan tepsimizi alıp ilk sıcaklığı gittikten sonra ılık şerbetimizi üzerine gezdirelim. Şerbeti çeksin diye tepsimizin üzerine başka bir tepsiyle kapatalım ki, dinlensin. Servisimize hazır hale getirirken hünerli hanımlarım ellerine ve yüreğine sağlık diyelim.

Afiyet olsun.
" } ] }