{ "title": "Haşhaşlı Şekerpare", "image": "https://www.sekerpare.gen.tr/images/hashasli-sekerpare.JPG", "date": "21.01.2024 05:21:28", "author": "Berke", "article": [ { "article": "Haşhaşlı Şekerpare, Haşhaş, yiyeceğe tadını vermek için ve kokusunu vermek için, yiyeceklerin üzerine serpildiği gibi, yağ ile ezilerek krema haline getirilerek bu karışımdan hamur işlerinde hazırlanarak içine de haricen sürülerek kullanılır. Haşhaşın özelliği, Ağrı kesici, yumuşatıcı, solunum cihazına olumluluk gösterir. Laksatiftir ve balıkyağı yerine kullanılır. Sağlık açısından yağı, mesane iltihabında, raşitizmde, sıralı hastalığında ve kabızlıkta kullanılır. Ağrı ve sancıları dindirici özelliğine sahiptir. Bu tatlımız da çay saatlerinize eşlik etmesi için hazırlayabilirsiniz. Akşam yemeklerinden sonra veya beş çaylarının da vazgeçilmezlerinden olan haşhaşlı şekerparemiz, mavi haşhaş kullanarak yapacağınız nefis bir tatlı tarifimizdir. Görselliği ile iştah kabartan tatlımız, evinizde bulunan haşhaşı da ekleyip değişik bir görüntüsü olur. Kolay şerbetli bir tatlıyı ılık şerbetini sıcak şekerparelerin üzerine dökülmesidir. Şekerparelerin üzerinin kapatılıp bir gece bekletilmesidir. O zaman tam kıvamını alır.

Haşhaşı tatlının içinde severseniz, tam sizlere göre bir tarif olacak. Haşhaşlı şekerpare birlikteliğini bir deneyin. Bu tarifimizi marifetli hanımlarımız yaparken elleri dert görmesin inşallah. Sımsıcak sevgilerimizle. Çıtır çıtır haşhaşları yemek çok keyifli olacak. Aslında bir lokmacıklar hem de ne lokma! Kıyır, kıyır, nefis haşhaş kokusuyla. Buyurun hazırlığımıza başlayabiliriz.

Haşhaşlı Şekerpare Malzemeleri
Şerbeti için malzemeleri
Haşhaşlı Şekerpare Nasıl Yapılır?

İlk başlarken öncelikle şerbetimizi hazırlayalım. Bunun için şekeri ve suyunu bir tenceremize alıp kaynatalım. Kaynayan şerbetimize yarım limonun suyunu sıkıp bir iki dakika daha kaynatıp, sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyelim. Sırada oda sıcaklığında bıraktığımız, margarini, 1 adet yumurtayı ve 1 yumurtanın sadece akını alıp, sıvıyağı ve şekerini de kabımızın içine alıp elimizle yoğuralım. İçine haşhaşı, irmik, un, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyip kulak memesi kıvamına gelene kadar hamurumuzu yoğuralım. Hazırladığımız hamurumuzdan ceviz büyüklüğüne yakın parçalarından koparıp yağladığımız veya fırın tepsisine de yağlı bir kâğıt sererek hamurdan kopardığımız parçaları yuvarlayıp hafifçe bastırıp dizelim. Şekerparelerimizin üzerini bir çatal yardımı ile çizik atalım. Bir yumurtadan ayırdığımız yumurta sarısını da şekerparelerimizin üstüne sürüp, önceden 175'c dereceli fırınımızı ısıtıp şekerparelerimizi fırınımıza verelim. İyice üstleri kızarana kadar pişirelim. Fırında pişen şekerparelerimizi alıp, üzerine önceden hazırladığımız ve soğumaya bıraktığımız şerbetini döküp, üzerine de başka bir tepsi ile kapatalım ki, şerbeti iyice çekebilsin. Siz hanımların ellerine ve yüreğine sağlık diyelim.

Afiyet olsun.
" } ] }