{ "title": "Pastane Usulü Şekerpare Tarifi", "image": "https://www.sekerpare.gen.tr/images/pastane-usulu-sekerpare-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 16:16:08", "author": "Rayiha", "article": [ { "article": "Pastane Usulü Şekerpare Tarifi, Mutfaklarımızın klasik tatlarından, geleneksel eşsiz lezzetiyle ağızda dağılan, evde hemen hazırlayıp misafirleriniz hazır tatlı sanacaklar, olmadığını öğrendiklerinde şaşıracaklar. Tabi ki şekilleri pastanedeki gibi her biri birbirinin aynısı olmuyor. Bayram da misafirlerinize bu şekerpareden yapmanızı öneririz. Konuyu bayrama da getirmişken bayramda dostlarınıza, misafirleriniz için yapabileceğiniz hafif ve lezzetli bir tatlı tarifi de Annelerimizin arkadaşlarıyla buluştuğu o güzel günlerden birinin eseri, havalar serinlemeye başladığında, özellikle geceleri çöl iklimini andıran rüzgârlar olduğunda, her mevsimin bir güzelliği vardı. Kışa yaklaşınca ve yaz mevsiminde Rabbimizin bizlere ikram ettiği tatlı sulu meyveler azalmaya başlayınca insanın canı daha çok tatlı ister. Annelerimiz öyle ballandıra, ballandıra anlatırdı ki; bu şekerpareyi de kim yese çok beğenir, tarifini alırmış. Bizde siz hünerli hanımlara tarifimizi verelim.

Şekerpare şerbetiyle, yumuşak hamurumsu bir tatlı değil. Tüm şerbetini çekmiş beklediği halde kıvamı bozulmamış kıyır, kıyır bir tatlıdır. Aynı hamuruyla 3 çeşitte yapabilirsiniz. Şekerpare-balparmak-badempare. Yalnız fırın ısısı 180'c dereceden aşağıya olmuyor. Turbo fırında olursa 150'c derecede pişiyor. Şekerparelerin iyice kızarması önemlidir. Yeterince kızarmaz ise iç kısmı hamur kalabiliyor. Tarifimizin hazırlığına geçebiliriz.

Hamuru İçin Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeleri
Süslemek için
Pastane Usulü Şekerpare Nasıl Yapılır?

Şerbetin Hazırlanması, 3 su bardağı tozşekerimizi ve 4 su bardağı suyla orta bir tencerede kaynatalım. Kaynar sıcaklığı gidince içine yarım limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatalım. Başladığımızda fırınımızı önceden ısıtıp, 180'c dereceye getirelim ki sıcak olsun. Şimdi derin kabımızı alalım. İçine pudra şekerimizi, sıvıyağımızı, yumurtamızı ve margarini ekleyip bir mikser yardımı ile krema kıvamına gelinceye kadar çırpalım. İyice çırptığımız karışıma karbonatımızı ve tuzumuzu ekleyip biraz daha karıştıralım. Daha sonra elediğimiz unu da ekleyip yoğurmaya başlayalım. Hamurumuz kulak memesi kıvamına gelene dek yoğuralım. Elimizle hamurumuzu ezelim ki, kıyır, kıyır, kıvam aldığını gördüğümüzde hamurumuz hazırdır demektir. Bundan sonra hamur yoğurmayı bırakalım. Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçaları koparıp şekline oval şekil verip hafifçe elimizle bastıralım. Ayırdığımız yumurta sarısını şekerparemizin üstüne bir fırça yardımı ile sürüp, çatalımızla derin çizgisini yapalım. Hafif yağladığımız tepsimize dizip önceden ısıttığımız sıcak fırınımıza verelim. Nar gibi kızarana kadar pişirelim. Sakın az pişirmeyin şerbetlenince hamurlaşır. Şerbeti için, tozşekeri ve suyu ocağa alıp kaynatalım, almaya yakın yarım limonumuzu sıkalım. Orta kıvamlı bir şerbet olsun ve ılımaya bırakalım. Şekerparelerimizi fırından aldıktan sonra 2-3 dakika kadar bekletip ılık şerbetimizi üzerine gezdirelim. Şerbeti ılık, tatlımız sıcak olsun fakat fırından alır almaz değil ilk sıcaklığını gidince dökülecek. Bu arada tatlıları ters düz edebilirsiniz. Tatlımızı biraz dinlendirelim, mesela sabah yaptıysak akşam servis edelim, yumuşayabilir. Mesela 24 saatten fazla olduysa artık şerbetten çıkarabilirsiniz. Üzerini fındık veya cevizle süsleme yapabilirsiniz. Allah yar ve yardımcınız olması dileğiyle.

Afiyet olsun.
" } ] }